torstai 30. tammikuuta 2014

Jälkijunassa editoinnin härkäviikot

Työvuoden käynnistäminen on vienyt sen verran voimia, ettei editoinneista ole oikein tänä vuonna tullut mitään. Työlistalla on 27 keskeneräistä lyhytelokuvaa ja juttua. Tuolla 20-30 keskeneräisen jutun vaiheilla on mennyt jo yli kaksi vuotta. Syksyllä 2012 muutamista erityisistä syistä editointilistaus retkahti päälle 20, enkä ole sen jälkeen päässyt tuon alle.

Lista ei juuri lyhene, kun jonkun saa pois, uutta pukkaa heti päälle. Tälläkin hetkellä on noin 20 lyhytelokuvaa suunnittelupöydällä ja toinen mokoma odottamassa rahoituspäätöksiä.

Suurin osa keskeneräisistä töistä on yleishyödyllisiä pieniä, mutta niin tärkeitä juttuja, että niillä on joku erinomainen syy tulla valmiiksi joskus. Ja kun elämässä vallitsee talouden ankarat lait, niin tärkeysjärjestyksen määrittelee leipä, mitä pitää saada ruokapöytään.

Tällä hetkellä MEKA TV työllistää ohjaajan puolipäiväisesti kansalaisopisto kursseilla ja se toinen puolikas pitää kursia sieltä mistä saa sekalaisilla keskeneräisillä editointitöillä. Ja se kolmas puolikas on jatkuvaa työnhakua, jotta töitä olisi joskus tulevaisuudessakin. 

Tällä hetkellä tilanne näyttää toukokuun loppuun saakka hyvältä ja siitä eteenpäin lähestulkoon katastrofilta. Yhden miehen YT-neuvottelut eivät oikein etene mihinkään, mutta jos kesäkuussa työvoimatoimisto kutsuu, olisi syytä saada nuo 27 työlistan nykyistä keskeneräistä ja kymmenkunta keväällä syntyvää uutta elokuvaprojektia pois käsistä.

Tästä syystä päätinkin aloittaa nyt


EDITOINNIN HÄRKÄVIIKOT


Vakaana aikomuksena on nyt saada yksi lyhytelokuva päivässä tehtyä, jotta saisin työpöydän kutakuinkin maaliskuun alkuun mennessä tyhjäksi tilaa tehden uusille leffoille, joita syntyy maaliskuussa kokonainen mokoma.

Ensimmäinen härkäviikkojen leffa on Monituotteen Aimo ja Yrjö muistelee. Kuvaukset tehtiin jo 2012, mutta valmista tuli vasta tänään 30.1.2014.

Tässäpä muuten tekijäporukan 2012 ryhmäkuva.MEKA TV vetää Porin seudun kansalaisopistossa kolmea kurssia vuodessa. Keväisin häärää Monituotteessa ja Ojantien toimintakeskuksessa elokuvapajat sekä syksyisin opistolla Sosiaalisen median kurssi, joka järjestää valtakunnalliset erityisryhmien elokuvaseminaarit, tänä vuonna 7. kertaa 2.12.2014.

2012 kurssilla Monituotteessa kuvattiin kahta elokuvaa ja kävi niinkuin ahneelle käy paskaisesti, että kumpaakaan ei sitten saatu valmiiksi asti. Elokuvan kansalaisopistoissa on sellainen pieni ongelma, että ryhmissä kurssien aikana voidaan tehdä kaikki muu, paitsi jälkikäsittely, joka on kohtuullisen merkittävä työvaihe sentään. Leffoja ei siis saatu tuona armon vuotena 2012 monista erilaisista syistä valmiiksi. Paljon muuta toki saatiin aikaan, mutta sehän nyt on aivan toinen juttu se.

Toinen leffoista Onneksi on Monituote saatiin vihdoin editoitua Blue Sea Film Festivaaleille 2013 ensi-iltaan.

Monituotteen kehitysvammaisten työkeskus täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Nyt tämän vuoden kurssilla kurssilaisten päätöksillä saatiin vihdoin se toinenkin Aimo ja Yrjö muistelee ensi-iltakuntoon tänään.  

Tänään editoinnin härkäviikon ensimmäisenä päivänä siis saatiin Monituotteen 50 v juhlapäivänä 4.2.2014 ensi-illassa oleva elokuva valmiiksi. 

Tätä ensi-iltaa odotellessa voi katsoa tämän Onneksi on Monituote lyhytelokuvan, joka siis saa nyt jälkijunassa ensi-iltansa.

Täten julistan MEKA TV editoinnin härkäviikot avatuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti