perjantai 23. joulukuuta 2016

4. MEKA TV vuosineljännes 2016

4. MEKA TV  vuosineljännes alkaa oikeastaa syyskuun puolesta välistä ja päättyy kehitysvammaisten valtakunnalliseen teemaviikkoon. Vuodenvaihteessa on viime vuosina ollut kuukauden tueton ja rahaton kausi, jolloin on aikaa harrastaa keskeneräisiä raportteja, editointihommeleita ja siirtää keskeneräisiksi jääneitä töitä seuraavaan vuoteen. Ja sitäpaitsi on vielä vapaapäiviäkin pitämättä syyskuusta alkaen, perinteisesti syyskaudella kokonaisia vapaapäiviä on vain muutama hassu ja työputket ovat pitkiä. Vaikka päiville ei aina tule työtunteja paljoakaan, niin joka päivä on jotain tehtävää tai edistettävää.


4. vuosineljännes

Kaikki suunnitellut kansalaisopistopiirit käynnistyivät Eurajoella, Harjavallassa, Huittisissa, Merikarvialla, Nakkilassa ja Porissa, 7 kurssia. Ainoastaan Porissa oli vaikeuksia saada porukkaa kokoon, mutta onneksi sitten löytyi 5 uutta SosMedia opiskelijaa täyttämään kurssilaisten vajausta. 

Kansalaisopistot elävät nyt tiukkoja Kataisen hallituksen säätämiä 20 miljoonan säästöaikoja. Ryhmäkoot kasvavat ja kurssimaksut nousevat, mutta Satakunnassa ollaan saatu selkävoitto Kataisen hallituksen päätöksistä huolimatta kehitysvammaisten mediakurssien suhteen.


Opistojen mediakurssien lisäksi lasten ja nuorten Ahlaste tuupi porskutti 5 vuottaan ja Ruskilan pysäkki kokoontui kerran kuussa.


Muita mukavia tapahtumia arkisen aherruksen ohessa olivat;


14.-16.10. oltiin 12 osallistujan voimin Me Itse päivillä Joensuussa, jossa oli taas hyvä satakuntalainen edustus mukana. Satakunnan meikäläiset vastasivat myös päivien kuvaamisesta ja kuvasivat joulukalenteriluukkuja. Pitkällä junamatkalla tehtiin myös koko nippu apurahahakemuksia ja tulevaisuuden suunnitelmia, joten hienojen Me Itse päivien lisäksi saatiin koko mokoma asioita hoidettua yhdessä isolla porukalla.





24.-25.10. Huittisten Hulivilit kävi kouluttamassa Riihimäen Me Itse porukoita Mediaa kaikille -kurssilla.


26.-27.10. käytiin Helsingissä vetämässä Radio Valon kanssa kaksikielistä radiokurssia.


2.11. vedettiin Yhdenvertaisena elokuvapajaa Helsingissä, jolloin yhden päivän aikana elokuvapajassa tehtiin Mun oma valinta -elokuva ideasta ensi-iltaan.




21.11. Antinkartanossa Asiakkaan oikeuksien päivä, jossa Jaana Nordlund ja Ari Impola esittivät Me Itse ja MEKA TV toimintaa sekä osallistuivat paneelikeskusteluihin.


29.-30.11. käytiin vielä Tampereella juonimassa ensi vuoden Me Itse suunnitelmia.


30.11. oli myös Mikko ja työ -elokuvan ensi-ilta Helsingissä. 





Teemaviikko 2016


Vuoden isoimpia ponnistuksia oli taas kehitysvammaisten valtakunnallisen teemaviikon tapahtumien järjestelyt.


1.12. oli Porissa Yhdenvertaisena -valtakunnallinen erityisryhmien elokuvaseminaari Porissa.


2.12. Eurajoella vietettin Toimarin avointen ovien päivänä Me Itse tonttupajaa.


3.12. larpattiin Huittisten torilla.


5.12. Merikarvialla oli tonttutalkoot Merikarvian työkeskuksessa.


7.12. vietettiin Harjavallan Me Itse järjestämiä elokuvailtamia Kiukaisissa.


Teemaviikon jälkeen allakkamenot vähenivät olemattomiin ja nyt ollaan sitten ihmetelty vuoden menoja ja suunniteltu uuttta vuotta sekä koottu aiemmin kuvattuja Meikäläisten joulukalenterijuttuja.


Loppuvuonna alkoi tuottaa myös puolentoista vuoden vääntäminen ja suunnitelma tulosta ja 2017 vuosi näyttää taas tämän välivuoden jälkeen taas ihan toimintarikkaalta ja hyvältä. Rahoituksestakaan ei enää puutu kuin 1/3 osaa. Näistä sitten lisää ensi vuonna, kun Suomi täyttää 100 vuotta ja KeViKe/MEKA TV 25 vuotta yhdessä.. 



Summa hurlaanium 2016


Tässä vielä vähän tilastotietoja vuoden 2016.


Työlähtöjä Impolan työhuoneesta on ollut 237 jonnekin kurssia vetämään, kouluttamaan tai kuvaamaan. Kursseille osallistui 302 opiskelijaa ja tapahtumissa tapasimme 875 osallistujaa.


MEKA TV toiminnalla ei ole mitään perustuloja, joten toimintaa ollaan vedetty koko vuosi Porin kulttuurilautakunnan kuukauden työskentelyavustusta lukuun ottamatta sirpale- ja tuntitöillä sekä erilaisilla lyhyilä tilaustöillä.


Suurin työnantaja on ollut Me Itse ry. Sitten tulee tasaisena rivinä Ahlaisten nuorisoseura, Satakunnan kansalaisopistot, Kehitysvammaisten Tukiliitto, Kehitysvammaliitto, Sataedu, Euran kunta ja Porin kaupunki.


MEKA TV on tuotti kursseilla ja tilaustöinä tänä vuonna 116 lyhytelokuvaa. MEKA TV lyhytelokuvia ollaan katsotty nyt yli 300000 kertaa ja nykyään näitä leffoja katsotaan keskinmäärin 400 kertaa päivässä. 

Vuosi on ollut vaikea taloudellisesti, käytettävissä on ollut 1/3 osaa vähemmän resursseja ja työnantajia, mutta alkuvuoden hankaluuksista huolimatta loppuvuotena päästiin voiton puolelle. Suurelta osin tämä johtuu siitä, että MEKA TV on jo puolitoista vuotta joutunut leikkaamaan ostovoimaa, eikä mitään uusia hankintoja olla voitu tehdä. Koulutus- ja tuotantokalusto on käyttötarkoituksiin sopivaa, mutta alkaa olla kovassa käytössä ja hankintojen puutteessa vanhentunutta ja käytössä kulunutta. 


Toiveissa onkin, että saataisiin joulupukilta tai jostain uusiin kalustohankintoihin jostain tukea, että pystytään toteuttamaan ensi vuoden suuret ja näkyvät Suomi 100 -hankkeet.


Summahurlaanium 2016


Tässä sitten vielä vähän tilastotietoja vuoden 2016 MEKA TV toiminnoista. 2016 vuonna on ollut 237 työlähtöä jonnekin kurssittamaan tai kuvaamaan. MEKA TV mediakurssitusta on saanut 302 osallistujaa ja yleisötapaamisissa sekä elokuvailtamissa että muissa tapahtumissa olemme tavanneet 900 vierasta. Videojuttuja ja lyhytelokuvia ollaan julkaistu 116. Kohtuu hyvin siis, kun on ollut toiminnassa vähän niin kuin välivuosi taloudellisesti kuin toiminnallisestikin.


Lisää juttuja 4. vuosineljänneksestä








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti