torstai 23. maaliskuuta 2017

MEKA TV toimintakertomus 2016

Kevät on tunnetusti yhdistysten vuosikokousten ja edellisen vuoden toimintakertomusten luvattua aikaa. Tässä Satakunnan Elävän Kuvan Keskus ry:n toimintakertomusken virallinen MEKA TV osio.Yhteistyöverkosto ja toimintavisio MEKA TV kiinteässä yhteistyössä SEKKin kanssa. Sillä ei ole omaa perusrahoitusta. Porin kulttuurilautakunta myönsi ohjaaja Ari Impolalle työskentelytuen, joka oli merkittävä apu.  Toimintaa tapahtuu erityisryhmien elokuvapiireissä, joista osa alueen kansalaisopistojen kanssa. Kansalaisopistokauden ulkopuolella MEKA TV tekee ja toteuttaa erilaisia hankkeita ja tilaustöitä eri yhteistyötahojen kanssa.

2016 järjestettiin erityisryhmien elokuva- ja mediakursseja Huittisten seudun, Merikarvian, Otsolan, Porin ja Rauman kansalaisopistojen kanssa. Kursseille osallistui yhteensä noin 100 kehitysvammaista elokuvantekijää. Me Itse ry:n kanssa järjestettiin vaikuttamiskoulutusta Pyhäjärvellä, Espoossa ja Riihimäellä. Radio Valo kursseja MEKA TV ohjasi Valkeakoskella, Kajaanissa, Nokialla ja Helsingissä. Kehitysvammaisten Tukiliitto tilasi elokuvasarjan ”Teatterista voimaa vuorovaikutukseen” sekä Kehitysvammaliitto tilasin animaatiosarjan kehitysvammaisten työelämästä. MEKA TV työpajoissa ja koulutuksissa ollaan käytetty vertaisohjaajia ja tämä toimintamalli on kerännyt paljon valtakunnallista huomiota ja kiitosta. Muuta säännöllistä toimintaa oli Ahlaisten nuorisoseura Ahlaste tuupissa ja Ruskilan perinnepiirin kanssa.  

Omaa toimintaa kehitettiin lähinnä kansalaisopistojen MEKA TV ja Me Itse kursseilla. Ryhmät tekivät lähinnä tilaustöitä Me Itselle ja suunnittelivat kaikki Suomi 100 juhlavuoden hankkeita, 100 satakuntalaista elokuvaa sekä Myötätuulen viestiä 2017.Elokuvailtamia järjestettiin Kiukaisissa, Nakkilassa, Porissa ja Espoossa. Blue Sea Film Festivaaleille Raumalle tehtiin Erityisryhmien elokuva-aarrearkku esitys. Elokuvafestivaaleilla esitettiin myös MEKA TV ohjaama Karvianjoen vesistö eläväksi kuvaksi -hankkeen elokuvat ensi-illassa. Tässä Satakunnan kulttuurirahaston tukemassa hankkeessa ja tilaisuudessa esitettiin 6 ympäristö aiheista ensi-iltaelokuvaa.

8.9.2016 MEKA TV ja SEKK järjesti Porin Me Itsen ja SEKKin kanssa YK:n valtakunnallisen lukutaidon päivän tapahtuman. Tapahtuman on järjestänyt 2013-2014 Kehitysvammaliitto, 2014-2015 Kehitysvammaisten Tukiliitto, 2016-2017 Porin Me Itse ja MEKA TV.

2.11. Yhdenvertaisena elokuvapaja toteutettiin Helsingissä kansainvälisillä Kulttuurin yhdenvertaisuus -foorumissa, jolloin yhden päivän aikana elokuvapajassa tehtiin Mun oma valinta -elokuva ideasta ensi-iltaan.

21.11. Antinkartanossa järjestettiin Asiakkaan oikeuksien päivä, jossa Jaana Nordlund ja Ari Impola esittivät Me Itse ja MEKA TV toimintaa sekä osallistuivat paneelikeskusteluihin.

Kehitysvammaisten teemaviikolla 1.-7.12.2016 oli järjestettyjä tapahtumia Eurajoella, Merikarvialla, Kiukaisissa ja Huittisissa. Teemaviikon päätapahtuma oli Porissa valtakunnallinen YHDENVERTAISENA -erityisryhmien elokuvaseminaari.Porin kaupunki myönsi MEKA TV ohjaaja Ari Impolalle Pori -palkinnon. Se on tunnustus henkilölle tai yhteisölle, joka erityisen ansiokkaalla teollaan tai toiminnallaan on kunnostautunut lähimmäisen tai yleensä yhteiskunnan hyväksi. Palkinnon perusteluksi mainittiin elokuvatoiminta, jossa ohjaaja on työskennellyt vuosikymmenten ajan erityisesti kehitysvammaisten, vanhusten ja lasten ja nuorten parissa sekä kerännyt valtavan määrän Porin ja Satakunnan muistitietoa. 

Tukilinja myönsi MEKA TV:lle loppuvuonna Vuoden 2016 toimija -kunniakirja ja apurahan laitteistohankintoihin. Kunniakirja myönnettiin innovatiivisesta toiminnasta toimintarajoitteisten ja vammaisten henkilöiden tasa-arvon edistämiseksi. Apuraha käytettiin kokonaisuudessaan MEKA TV laitteiston uusimiseen.

SEKK toimii Satakunnan Me Itse meikäläisten taustatukena yhdessä MEKA TV ohjaajan kanssa. Ryhmä edusti Me Itse vuosikokouksessa 40 osallistujan ja Joensuun Me Itse päiville 12 osallistujan voimin. Valtakunnalliset Me Itse päivät pidetään Porissa vuonna 2018. MEKA TV tuotti myös Me Itse joulukalenterin sekä kokemuspuhuja esittelysarjaa Me Itse YouTube kanavalle

MEKA TV oma kanava youtube.com/mediaakaikilletv tavoitti vuonna 139638 katselukertaa. Keskinmäärin 383 katselukertaa/päivä. Kanavan selvin muutos oli se, että elokuvia katsotaan nyt eniten puhelimilla (51%) ja esimerkiksi tietokoneilla tai TV laitteissa vain 26%. Uusia tilaajia kanavalla 2016 tuli 349 eli tällä hetkellä yhteensä 500 tilaajaa seuraa MEKA TV kanavaa. MEKA TV ylläpitää myös Me Itse YouTube kanavaa sekä ylläpitää ja päivittää 8 eri ryhmän Facebook ja Internetsivuja sekä ylläpitää 5 eri blogijulkaisua.

MEKA TV ohjauksessa oleva lasten ja nuorten Ahlaste tuupi - youtube.com/ahlastetuupi - elää itsenäissesto, eikä MEKA TV juurikaan enää tuota sinne sisältöä, vaikka vielä ohjaa ja avustaa. Tuupi tavoitti 34162 katsojaa vuonna 2016. 

Me Itse kanava - youtube.com/meitsery tavoitti 29952 näyttökertaa. Tällä kanavalla kaikki on MEKA TV tuotantoa.

MEKA TV on tuottanut elokuvia myös Kehitysvammaisten Tukiliiton sekä Kehitysvammaliiton sivuille, joten taloudellisesta niukkuudesta johtuen oman toiminnan välivuotenakin MEKA TV yhteisöelokuvat tavoittivat YouTubessa noin 180000 katsojaa.

Mediavaunu vie tarvittavat koulutus- ja tuotantolaitteistot toimintakohteisiin. Mediavaunulla oli 237 lähtöä eri ryhmiä kouluttamaan tai kuvaamaan. Kursseille osallistui 302 opiskelijaa ja tapahtumissa tapasimme 875 osallistujaa. Lyhyt- ja yhteisöelokuvia tuotettiin yhteensä 106. Radio-ohjelmia kursseilla tuotettiin 30.

Vuosi on ollut vaikea taloudellisesti. Käytettävissä on ollut 1/3 osaa vähemmän resursseja ja työnantajia kuin vuonna 2015. Alkuvuoden hankaluuksista huolimatta loppuvuotena päästiin voiton puolelle. Uusia investointeja ei ollut voitu tehdä pitkiin aikoihin. Kalusto oli käyttötarkoituksiin sopivaa, mutta kovassa käytössä vanhentunutta ja käytössä kulunutta. 

Tästä syystä Tukilinjalta saatu apuraha oli hyvin merkittävä tuki. Tämän ansioista kyetään toteuttamaan vuoden 2017 Suomi 100 -hankkeet.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti